Апарат для виробництва повітряних зернових (гармата для вибуху зерна)
На відміну від «попкорновських» апаратів у гарматі можна підривати кукурудзу будь-яких сортів, що неабияк знижує собівартість продукції.
Гармата для вибуху зерна (аппарат для виробництва повітряних зернових)
Апарат, що працює під надмірним тиском, через свій зовнішній вигляд і звуковий ефект під час роботи, дістав назву гармати. Зерно, що поміщається в герметично закриту камеру, під час нагрівання підвищує внутрішній тиск завдяки випаровуванню вологи, що міститься в ньому. Миттєве порушення герметичності камери супроводжується різким падінням тиску в тканинах зерна, що призводить до розширення пароповітряної суміші, що викликає сильне збільшення об'єму зерна, воно ніби вибухає, спушується.
Технічні характеристики
Показник | Значення |
---|---|
Продуктивність | до 30 кг/год (3 спр) |
Розміри | 2000 мм x 800 мм x 1100 мм |
Місткість циліндра | 10 л |
Робочий тиск у циліндрі | 10 — 12 кгс/см2 |
Вага продукції на одне завантаження | 7-10 кг |
Витрата природного газу | 1 м3/год |
Потужність | 1,1 кВт 1500об/хв |
Напруга | 380 В |
Маса | 290 кг |
Установлення обробляє зерно різким перепадом тиску. Зерно (рис, кукурудза, пшено, крупи тощо) нагрівається в герметичній посудині. Завдяки випаровуванню, всередині «гармати» підвищується тиск (до 10-12 атмосфер), який потім різко скидається за допомогою спеціального закриву, водночас лунає бавовна — вибух. Унаслідок «вибуху» відбувається збільшення об'єму зерен у 5-8 разів.
Принцип роботи
У циліндр гармати, ємністю 10 літрів, засинається сировина — кукурудза, рис, пшено, пшениця, перловка, макарони тощо (до 10 кг або на об'єм 8 літрів). Затискається закрив, вмикається газовий пальник і привод обертання циліндра — сировина нагрівається в закритій посудині та завдяки вологості сировини (приблизно 15%), у герметично закритому циліндрі підіймається тиск. Тиск контролюється виносним манометром і запобіжним клапаном. Для багатьох різновидів сировини необхідно підняти тиск до 9 атмосфер і потім зупинити привод, вимкнути пальник і зробити різку розгерметизацію циліндра (вибух). Зазвичай тиск до 9 атмосфер підіймається впродовж 20 хвилин. На годину можна робити 2-3 вибухи.
Застосування
- Візерунки зерна можна випускати як без добавок, так і збагачені різними смаковими добавками.
- Зацукровані вибухові зерна змішують із різними подрібненими сухофруктами (родзинки, чорнослив, абрикос, фініки тощо).
- З підірваних зерен готують концентрати, які не потребують вживання варіння.
- Останнім часом за кордоном підірвані зерна пшениці використовують для отримання так званої спікуваної пшеничної крупи, яку використовують для приготування страв, що не потребують варіння.
- Машина також застосовується для виробництва комбікормів, що добре засвоюються, з маленькою об'ємною масою.
- Для виробництва якісних вибухових зерен потрібно попередньо сировини зволожити й нагріти, рис вибухає без попередньої обробки.
«Водушні зерна»
- «Водушний рис», «Водушна кукурудза» і «Ворушна пшениця» — це спеціально оброблені (зовнішні) зерна добірного рису, пшениці, кукурудзи абсолютно готові до вживання.
- Ці підігріті зерна кладуть у бульйони та в супи замість гранків, але вони переважно грундів, тому що не вимагають попередньої підготовки.
- «Позадушний рис», «Повітропроникну кукурудзу», «Повітропроникну пшеницю» додають також до молока, кави, какао, киселїв, компотів. Ці зерна дуже легкі, приємні на смак і корисніші, ніж звичайна рисова, пшенична та кукурудзяна крупи, оскільки легше та повніше засвоюються.
- Щоб повітряні зерна не втрачали своїх якостей, їх не треба ні варити, ні кип'ятити, а тільки засипати безпосередньо перед їдою в склянку з какао, у тарілку з бульйоном.
- Ціна: Ціну уточнюйте